Abba

Frågan är om någon som bor i Sverige inte vet vilka ABBA är? Kan finnas enstaka, men vi tror att de flesta har kolla på denna svenska gigantiska pop grupp som levererade hit efter hit under 1970-talet och fram tills de splittrades 1983. Medlemmarna Agneta, Björn Benny och Anni-Frid kom ur en konstellation som kallades för Festfolket och ABBA var ett faktum. Det sista albumet de gjorde var ”The Visitor” som kom 1981.

ABBA - TopPop 1974 5Under årens lopp har Abba sålt över otroliga 400 miljoner skivor och är därmed de absoluta giganterna inom Svensk musik. Alla utom Anni-Frid Lyngstad har gått vidare med musiken och Björn Ulvaeus och Benny Andersson skördar framgångar årligen med olika projekt, såsom Chess, Kristina från Duvemåla och BAO, Benny Andersson’s Orkester.

Det senaste som hänt 2013, är att Agneta Fälthskog efter 26 år släpper en album kallat ”A”. En säkert efterlängtad skiva då det var så länge sedan hon släppte ”I Stand Alone” Det var den svenske låtskrivaren och producenten Jörgen Elofsson som kontaktade sångerskan och hade skrivit låtar till henne och på den vägen är det.

ABBA the Museum är den senaste skapelsen som hyllar gruppen, projektet startade 2006 och den 7 maj 2013 så invigdes det hela med pompa och ståt, museet finns i lokalerna för Swedish Music Hall of Fame, här presenteras det bästa inom populärmusikkulturen i Sverige. Förutom ABBA museet så finns det också en utställning om Svensk populärmusik.

Hitta dit:Visa större karta